Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rize'de yaptığı açıklamalarda "Bay ve bayanlara ayrı iki olimpik havuz yapacağız" dedi. Erdoğan'ın açıklamasının ardından çok konuşulan bu konsept aslında İslami otellerde yıllardır uygulanıyor. 90'lı yıllarda ilk kez kurulan 2002 yılında ise sayısı 5'e ulaşan İslami otellerin sayısı bugün 50'ye yaklaşmış durumda. İslami otellerin yatak kapasitesi ise 25 bine yakın. Bu kapasite, Türkiye'deki toplam yatak kapasitesinin neredeyse yüzde 2.5''i anlamına geliyor. Sektörün bu oteller için yıllık turist tahmini ise 5 milyon.
5 YAŞINDAKİ ÇOCUK BİLE HAVUZA GİREMEZ
İslami Otellerin olmazsa olmazı kadın-erkek ayrı havuzlar için de belirli kurallar var. Bu otellerin acenteliğini yapan Burnaz Turizm yetkilisinin verdiği bilgilere göre kadın-erkek ayrı havuzlara çocuklar bile alınmıyor. 5 yaşını geçen erkek çocuk kadınlar havuzuna, kız çocuk ise erkekler havuzuna giremiyor. Otellerin büyük çoğunluğu 4 veya 5 yıldızlı. Arada birkaç tane 3 yıldızlı da var. Ancak, İslami otellerde alışılagelmiş yıldızın yerini hilal alıyor. Bu otellerin pazarlaması sırasında otel kaç yıldızlıysa yanına o kadar sayıda hilal konularak sınıfı belirleniyor.
ERKEN REZERVASYON YOK
2008 yılında sayısı 30 olan bu otellere talep oldukça yüksek. Öyle ki oteller Ramazan ayından bu yana %100 kapasite ile çalışıyor. Talepte hiçbir sorun yaşanmaması, bu otellerde erken rezervasyon gibi indirim fırsatı sunan uygulamaların da geçerli olmamasına neden oluyor. Yani bir sene sonra kalacağınız odayı bugünden ayırtsanız dahi, fiyatta herhangi bir indirim uygulanmıyor.
İslami oteller arasında en lükslerinden birisi İpek-Koza grubunun Marmaris'teki oteli Angel's Peninsula. Bu otelde oda fiyatları bu dönemde 1100 TL'den başlayıp, havuzlu villalar için gecelik 4 bin 400 TL'ye kadar çıkıyor. Otelde birçok holding patronunun ve bakanların ağırlandığını ifade eden Angesl's Peninsula yetkilileri, "10 Eylül'e kadar yerimiz yok. Ramazanın ilk gününden bu yana da yazı yüzde 100 dolulukla geçirdik" diyor. İslami konseptli oteller için en ucuz seçenekler kişi başı 100-120 TL aralığından satışa sunuluyor. Daha ucuz seçenekler için ise termal oteller var. Türkiye'de deniz-güneş turizmi vaat eden İslami otel sayısı 30. Buna aynı konseptteki termal oteller de eklenince sayı 50 oluyor
Ancak Seval Tur Genel Müdürü Ömer Solmaz'a göre bu trend değişebilir. Bir yandan artan otellerle yeni yatak kapasiteleri devreye girerken diğer yandan da ramazanın yaz aylarına gelmesiyle sıkıntı yaşanabileceğini belirten Solmaz, "Alternatif konsepte hizmet veren otellere her yıl yenileri katılıyor. Artan otel sayısı mevcut alternatif otellerin doluluk oranlarını düşürüyor. Bir de Ramazan ayının 10 gün geriye doğru geldiği düşünülürse önümüzdeki yıllarda bu tesislerde doluluk sıkıntısı yaşanabilir" diyor.
Solmaz'ın verdiği bilgilere göre önceleri Antalya, Alanya, Aydın, Çeşme seçenekleri varken, şimdilerde; İstanbul'un yanı başında da muhafazakar otel bulunabiliyor. Balıkesir, Yalova, Düzce, Sakarya, Kocaeli gibi illerde ağırlıklı olarak 5 yıldız oteller mevcut. Bunun yanı sıra Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi gözde turizm beldelerinde de İslami tatil otellerin artışı gözleniyor.
ALKOLSÜZ VE MESCİTLİ
Tüm Alternatif otellerin olmazsa olmazlarının başında alkolsüz olması, helal yemek olması, Mescit olması, Bayanlara ayrı havuz ve plaj sunuyor olması geliyor. Ramazan aylarında konaklayacak müşterilere dini sohbetler, müşterilerin denizden istifade edebilmeleri için gece plajı aydınlatma vs. hizmetlerle hem inançları gereği ibadetlerini aksatmamış oluyorlar hem de tatil yapmış oluyorlar.
“. Sektörün gelişmesini ve alternatif tatil otellerin artmasını AK Parti dönemi ile ilişkilendirmek mümkün.”Seval Tur Genel Müdürü Ömer Solmaz
Alternatif Otelleri tercih edenlerin tamamı ya da büyük bir kesiminin başı kapalı olmadığını belirten Solmaz şöyle devam etti: "Başı açık kesimden de tercih edenler var. Sektörün gelişmesini ve Alternatif Tatil otellerin artmasında AK Parti dönemi ile ilişkilendirmek mümkün. Türk halkı gelenek, örf adet gereği böylesi otellerde konaklayıp tatil yapmak istiyor. Bugün gerek Türkiye'den gerekse dünyanın çeşitli ülkelerinden inancı gereği bu tesislerde konaklamak istiyor. Talep oldukça fazla. Başı açık bir bayan erkeklerin bakışlarından uzak, helal yiyeceklerin sunulduğu, alkolsüz ortamda ve alkol almamış kişilerin arasında rahat tatil yapmak istiyor. Bizde açık müşteri de var. Bu arz talep meselesi."
Bu otellerin müşterilerinin büyük çoğunluğunu yurtiçi pazar oluştursa da, özellikle Almanya'da Belçika'da Danimarka'da Fransa'da yaşayan gurbetçiler de önemli müşterilerden. Alternatif tatil konsepti otellerin satışlarının yüzde 60'ını yurtiçi, yüzde 40'nın ise yurtdışından geldiğini söyleniyor.
“Bizim için potansiyel oluşturabilecek her profilden misafirin talebine cevap vermek bizim görevimiz”TUROFED Başkanı Osman Ayık
TUROFED Başkanı Osman Ayık da "Türkiye'ye gelen misafir ya da bizim için potansiyel oluşturabilecek her profilden misafirin talebine cevap vermek bizim görevimiz. Bunun için de, zaten böyle bir talep varsa yatırımcı böle bir talebe cevap vermeden duramaz. Ciddi bir talep varsa bu olur zaten" diyor.